Jak udržet mozek v dobré kondici

03.06.2013 10:54

Svěží mozek je součástí ne-li nejdůležitější předpoklad pro udržení zdraví ve zralém věku. Charakteristickým projevem mozku v dobré kondici je bystrý úsudek a správný náhled, pevnost v rozhodnutích, schopnost přizpůsobit se, nemít strach z nových věcí.

Pět tipů, jak udržet svůj mozek v dobré formě

ona.idnes.cz/pet-tipu-jak-udrzet-svuj-mozek-ve-svezi-forme-fat-/vztahy-sex.aspx?c=A100112_164313_psychologie_bad

Ještě jednou, jak je to s hodnými a zlými tuky a hlavně s blahodárnými tuky obsahujícími Omega 3 mastné kyseliny

www.celostnimedicina.cz/jak-na-tuky-nektere-leci-jine-zabiji.htm

 

Trocha teorie

Mozek obsahuje okolo 20 miliard neuronů, které generují elektrické impulzy. Pokud tyto neurony pracují synchronně, tak se na synapsích, které propojují neurony, objeví malý, rytmický, elektrický potenciál. Čím více neuronů pracuje synchronně, tím je větší výsledný potenciál (amplituda) elektrických oscilací, měřených v mikrovoltech. Čím rychleji spolu neurony pracují, tím je vyšší frekvence oscilací (měřená v Hertz). Tyto dva parametry amplituda a frekvence jsou hlavními charakteristikami mozkových vln.

Celkový rozsah mozkové činnosti rozdělujeme do čtyř hladin:

·         Mozkové vlny Beta (22-13 Hz) odpovídají bdělému stavu, logickému myšlení. Vlny beta produkuje Váš mozek právě teď.

·         Mozkové vlny Alfa (13-8 Hz) se objevují, když náš mozek zpomalí. Z běžného života je známe jako bdělé snění, zahledění se do prázdna, začátek usínání nebo probouzení.

·         Mozkové vlny théta (8-4 Hz) jsou ještě pomalejší. Jsou známé jako jedna ze spánkových fází – snění.

·         Mozkové vlny delta (3-0,5 Hz) představují naprostý útlum všech funkcí. Jsou přítomné v hlubokém bezesném spánku, případně v bezvědomí.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode