Klíčení semen - domácí bio zahrádka

22.02.2011 11:39

„Síla tvého těla je skryta v míze rostlin.“ 

                                                            Sherg Nung 

Využití klíčků rozmanitých semen jako plnohodnotné stravy je známé v Číně již 5000 let. Moderní plnohodnotná výživa by měla obsahovat především bohatou syrovou rozmanitou stravu, co nejméně zpracovanou, čerstvé potraviny s vysokým obsahem přírodních látek a co nejnižším obsahem škodlivin. V dnešní době civilizačních chorob, na jejichž vzniku se podílí i chemické ošetřování a hnojení rostlin v zemědělství či také nevhoně upravená strava v závodních jídelnách, jsou bioklíčky v naší stravě ideální doplňkovou formou zdravé výživy a především zdrojem životně důležitých látek. Hrstka klíčků denně může pokrýt Vaši potřebu vitamínů a minerálních látek. Tyto látky jsou v bioklíčcích obsaženy v koncetrované formě. 

Přednosti čerstvých klíčků

Nenaklíčená semena jsou ideální zásobárnou vysoce hodnotných tuků, bílkovin, minerálních látek, stopových prvků, vitamínů a enzymů. Při klíčení semen se tyto látky aktivují a zvyšuje se jejich obsah v semenech o 50 – 200 procent (závisí na druhu semen a době klíčení). Například pšeničná zrna 5 dní klíčená zdvojnásobí svůj obsah vitamínu E. V 5dní klíčených sojových bobech se zdvojnásobí obsah vitamínu B2.

Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty. Klíčky můžete jíst i s kořínky a s výhonky. Tvrdé luštěniny jako hrách nebo fazole by se měly před konzumací ještě asi 10 minut povařit nebo podusit, mějte však na paměti, že teplem se mohou zničit některé důležité látky (enzymy, vitamíny). Klíčky ostatních rostlin se mohou jíst syrové. V obchodech se zdravou výživou je výběr speciálních zdravých semen s vysokou klíčivostí. Každý druh má svoji specifickou chuť i vůni. Klíčky jsou zcela nezpracovanou potravinou. Vámi vypěstované klíčky nejsou ošetřeny ochrannými látkami ani uměle hnojeny. Vlastníte tedy skutečnou BIO-zahradu. Klíčky přinášejí osvěžení a pestrost do jídelníčku. Zatímco zelenina nebo ovoce ztrácejí na hodnotě délkou skladování, bioklíčky jsou stravou bez jakéhokoli úbytku vitamínů.

Domácí výroba čerstvých klíčků

Výroba klíčků se podobá přirozenému průběhu rostlinného růstu. Potřebujete především zdravá semena, vodu a teplo. Ke klíčení použijte nádobu s rovným dnem nebo  speciální BIO-misky s vroubkovaným dnem.

Vlastní postup při klíčení:

1.      Semena nejdříve řádně propláchněte vodou. Chcete-li urychlit klíčení, semena můžete na     několik hodin ponořit do vody.

2.      Semena šetrně rozprostřete do klíčící misky tak, aby byl optimálně zajištěn jejich růst. Musíte počítat s tím, že se klíčivostí zvyšuje objem semen podle druhu 3 až 5 krát.

3.      Miska by měla obsahovat tolik vody, aby semena byla stále v kontaktu s vodou, ale nebyla zcela ve vodě utopena. Misku můžele přikrýt víkem. Misku pak postavte v bytě na temnější místo s pokovojou teplotou.

4.      Aby vám při klíčení nezplesnivěly kořínky a následně semena, je třeba denně misky proplachovat čistou studenou vodou. Doporučené frekvence proplachování různých semen jsou uvedeny v tabulce, podle našich zkušenstí stačí důkladě proplachovat ráno a večer. 

Podle druhu jsou klíčky po několika dnech hotovy (viz tab.). Správně by měly být klíčky po celou dobu svého klíčení v temném prostředí stejně jako kdyby byly v zemi. Když dosáhnou požadované délky (viz tab.), můžete klíčky dát na jeden nebo dva dny k oknu na světlo pro zvýšení obsahu chlorofylu ve výhoncích. Hotové klíčky můžete skladovat v lednici v dobře uzavřené nádobě ještě 4 dny. Musíte je však denně proplachovat studenou vodou.

 

 

 

Druh

Semena

Obsah výživných látek

Užití

Doba klíčení

Vojtěška

vitamíny A,B,C,D,E, nejvíce minerálních látek ze všech klíčků, vhodná na vývoj kostí, zubů, svalové hmoty, bohatá na bíkoviny (35%)

saláty, tvarohy, polévky, obložené chleby, k ovoci

5-7 dní

Hořčice

hodnotné tuky, vitamin A, B1, B2, C, železo, draslík, léčivý prostředek pro trávení a na pleť

saláty, tvarohy, obložený chléb, přílohy

2-3 dny

Ředkev

vitamíny A, B1, C, železo, fosfor

do salátových zálivek, jako příloha, šetrně používat

2-4 dnů

Pšenice

vitamín B2, C, E, bílkoviny, hořčík

syrová, k müsli, ovocným jídlům, salátům, přísada k smaženým pokrmům

3-5 dnů

Slunečnice

železo, stopové prvky, bílkoviny, hodnotné tuky

saláty, polévky, müsli, dezerty

2-3 dny zezelenáním klíčky zhořknou

Sojové (mungo) boby

vitamíny, vápník, draslík, železo

syrové, k omeletám, těstovinám, rýži, salátům

4-6 dní

Čočka

bílkoviny, B-vitamíny

polévky, saláty

3-4 dny

Hrách

bílkoviny, vitamíny A, C

polévky, saláty

3-4 dny

Fazole

vitamíny A, C, vápník, fosfor, železo

polévky, saláty

3-4 dny

Řeřicha

vitamíny A, C, éterické oleje přírodní antibiotika

saláty, polévky, tvarohy, těstoviny, obložené chleby

2 dny

Lněné semínko

bílkoviny, vitamín E, železo, vápník, na odhleňování, proti zácpě

saláty, polévky, k ovoci

2 dny

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode