Horní končetiny

19.10.2015 09:10

Horní končetina je komunikační manipulační orgán. Umožňuje nám spojení s okolím i s vlastním tělem. Díky ní si můžeme dosáhnout na kterékoliv místo na těle. Pomáhá nám v běžných denních činnostech a s její pomocí se dokážeme dorozumět beze slov s jinými lidmi. Ke zlepšení motorických dovedností a efektivity práce vám mohou dopomoci cvičební styly zaměřené na pomalé a prožité pohyby, např. jóga, powerjóga, pilates či rehabilitačně zdravotní cvičení.

Paže nám umožňuje dotýkat se okolního světa, a také nás k němu přiblížit.  Malé děti na všechno sahají. Dospělí se často „dotýkají“ už jen pohledem, přestali se vztahovat, používat paže k „ochutnání“ světa. Je to jedno z velmi závažných témat – lidé se přestávají dotýkat. Bez doteku se stávají depresivními, agresivními, stahují se, vnější svět je pro ně „nehmatný“. Ruce jsou obdivuhodně upřímné, kdy jsou stejně spolehlivé jako ústa a podstatně upřímnější. Rukama hladíme, jednáme, uzavíráme smír a obchod, ošetřujeme nemocné, žehnáme a manipulujeme.

Paže a její klouby

Ramenní kloub je nejpohyblivějším kloubem těla. Jeho stabilitu zajišťuji především svaly. Je potřeba si to uvědomit a cíleným, pravidelně prováděným cvičením předcházet možným problémům z nedostatku pohybu. Protahovat a uvolňovat svaly šije a prsní svaly, aktivizovat svaly kolem dolních úhlů lopatek, které lopatku táhnou dolů k pánvi a od sebe.  Přirozené je drženi ramen a lopatek zeširoka, lehce uvolněných od uši dolů, abyste měli volný hrudník a dobře se vám dýchalo.

Dalším kloubem paže je kloub loketní. Ten ohýbáme a natahujeme, ale také  jej umíme držet setrvale a dlouhodobě v téměř neměnné poloze. Je jistě zdravější pohyby a pozice střídat, ale je také nutné nepřetěžovat kloub nadměrným propnutím, např. při cvičeni v pozici kočky (vzpor klečmo). Také můžeme uvolňovat a protahovat svaly na přední straně paže, které ohýbají loket a naopak posilovat svaly na zadní straně paže.

Pro klouby zápěstí, rukou i prstů platí totéž jako pro ostatní klouby. Nadměrné a dlouhodobé drženi poloh v prostoru je přetěžuje. Přetížené měkké tkáně např. šlachy se mohou projevit bolestivostí, otokem a zhoršením funkce ruky. Pokud máte sedavé zaměstnání převážně u počítače, je dobré často vkládat krátké pauzy a v nich si procvičovat zápěstí i prsty.

Nepřetěžujme své paže

Pro správnou funkci paže je také třeba umět zapojit centrum těla. Pokud má tělo dobrou stabilizaci svého centra, umí efektivněji zapojit ruku či prsty. Pokud stabilizace trupu chybí, svaly ruky vykonávají pohyby s příliš velkou námahou bez opory trupu a některý článek může selhat, což se projevuje např. bolestivosti, ale i zánětem šlach. Přetíženou paži či ruku pomohou zklidnit masáže, bylinné či bahenní teplé obklady, pomalé uvolňovací pohyby a protahování, nebo jen její odlehčeni vynecháním stereotypních zátěží.

Naše tělo pracuje jako jeden celek s cílem držet polohu v prostoru a ještě při tom vykonávat cílené pohyby. Neberme proto v úvahu jen problematiku paže. Její funkce vždy souvisí s celým tělem. Vhodně zvolené cvičení střídané s odpočinkem nám pomůže udržet správné napětí svalů. Nelenošme tedy, buďme aktivní a věnujme pozornost svému tělu jako celku, ať později nemusíme řešit složité problémy s naším hybným aparátem. 

Uvolnění ramen (cvičení)

Položte si levou ruku na pravé rameno, chvilku normálně dýchejte. Poté se hluboce (ne silou) nadechněte do oblasti mezi kloub, kliční kost a lopatku. Můžete si představit, že v tomto prostoru je balónek, který svým nádechem naplníte a při výdechu vyprázdníte. Jak sami poznáte, rameno se nadzvedne a poklesne dolů. Bude stačit pár takových dechů a můžete cítit, jak jsou vaše ramena relaxovaná, možná o něco  níž než předtím nebo v nich bolest či napětí povolí. Zopakujte cvičeni i na druhou stranu.

Všechno vytřást! (cvičení, meditace)

Ke cvičení si můžete pustit svižnou rytmickou hudbu (bubny, etno), ale není to podmínkou. Cvičeni můžete praktikovat kdykoliv během dne. Postavte se nohama na šířku ramen, „odemkněte“ kolena (nejdříve ve stoje napněte všechny svaly na nohou a pak je povolte), uvolněte pánev, můžete ji lehce podsadit. Paže jsou volně spuštěné podél těla, dlaně směřuji mírně dozadu. Ústa jsou pootevřena a čelist bez skusu zubů. V tomto postoji se třesete. Směr natřásáni je nahoru dolů, centrum pohybu jde z pánve, kolen, kotníků. Zbytek těla je uvolněn. Tento cvik můžete dělat až 15 minut, pak je dobré chvíli stát v tichu a pozorovat. Ramena se během třeseni výrazně  uvolni, uvolněni můžete pozorovat i v celém těle. Když uděláte toto cvičeni po příchodu z práce domů, opravdu vytřesete pracovní starosti a ucítíte osvěžení, uvolnění, někdy více energie a někdy chuť si na chvilku lehnout. Můžete experimentovat a pozorovat, jak se paže, ramena, ruce mění, uvolňují a měknou.

Podle časopisu Jóga dnes

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode