Hudba, zvuky, mantry

09.11.2011 12:21

Hudba a zvuky vůbec mají na nás vliv pozitivní i negativní. Útočí na nás, aniž bychom se jim mohli vyhnout, například v obchodech jsme vystaveni dost agresivnímu působení. A sami si ještě tzv. „akustický smog“ přidáváme celodenním posloucháním rozhlasových stanic, kde je disharmonizující hudba prokládána sugestivní reklamou. Musíme si uvědomit, že hudba je hmotná věc, jedná se o pohyb molekul ve vzduchu. Škodlivá hudba je taková, kde se střídá síla zvuku nebo frekvence tónů, jakoby se námi zmítalo z jednoho rohu do druhého. I vážná hudba může disharmonizovat. Třeba když jemné tóny houslí jsou bez varování následovány údery bubnů.

Jiná hudba nám však přímo pohladí duši a naladí nás do dobré nálady. To jsme schopni vycítit. Dovede si představit, že posluchači po skončení Bachova varhanního koncertu se před koncertní síní porvou? Tak, jak je to obvyklé po koncertu rokové hudby? Do dobré pohody se můžeme naladit pomocí jednoduché techniky. Uvolníme části těla, vědomě dýcháme a pak vyluzujeme nějaký tón. Zpívání v jednom tónu má kladné fyziologické a mentální účinky, stačí potichu v autobusu, autě.

Jóga využívá k práci s energetickými frekvencemi člověka mantru. Lidský systém pokrývá širokou škálu frekvencí od nohou až po lebku. Od nejnižších frekvencí na chodidlech, na nohou a čím postupujeme výše, tím se frekvence zvyšují. Zpíváním manter můžeme tedy frekvence, a tím i sebe pozvednout na vyšší úroveň. Původní mantry mají tři opakující se tóny 1. základní, 2. o půl tónu vyšší a 3. o jeden tón nižší, než základní. MAN – v překladu mysl, TRA – osvobodit (myšleno od běžných aktivit).  Realizovaní mistři, mudrci nám takové mantry zanechali. Vlnění čistého vědomí dokázali přeměnit na myšlenku a tu pak převedli do slov.

 

Pokud navštívíte v sobotu 12. 11. 2011 akci Křižovatka jógy na Varenské nebo 19. 11. 2011 akci Den s jógou tamtéž, budete mít příležitost zaposlouchat se do tónů Mantra jógy. Předvede ji hudební skupina Za hranicemi ticha.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode