Nohy a chodidla I.

30.01.2016 15:28

Nejpádnější důvody pro procvičování dolních končetin:

  • Posilování a protahování svalů
  • Ochrana či zvyšování pohyblivosti kloubů
  • Zlepšení krevního oběhu

Někdy se zapomíná, že problémy se zády mohou vycházet ze špatného stavu svalů a kloubů nohou. Nejčastěji se na stavu nohou podílí sedavý způsob života, který zapříčiňuje zkrácení svalů na zadní části nohou (lýtka, stehna), zkrácení svalů, kterými se stehno přitahuje k břichu. K tomu navíc působí oslabení svalů stehna a natahovačů kolena vpředu a sedacích svalů vzadu. Natažení zkrácených a zpevnění oslabených svalů se přenáší do držení horní části těla, do stavu páteře.

Při cvicích, kdy jsou klouby v nezatíženém stavu, jsou třecí plochy odlehčené a mohou se lépe čistit a regenerovat. Je však třeba i snížit podíl potravin, které tělo znečisťují, a zvýšit podíl těch, které čištění pomáhají. Když se pohyby spojují s dýcháním a cvičí se se soustředěnou pozorností, zlepšuje se tím proudění krve a mízy. Dobrá cirkulace je základem každodenního léčení a zdraví.

Vědomé ovládání i těch nejjednodušších pohybů má význam pro posílení nervové soustavy a udržení výkonnosti nervových spojů. Co se používá a trénuje, to se posiluje. Co se nepoužívá, to odumírá. Platí to stejně pro tělesnou i duševní oblast. Tak jako se malé dítě učí ovládat ruku, tak se i ochrnutá končetina dá postupně oživit. Zvláště je to třeba zdůraznit při roztroušené skleróze, apod. I malé pokroky jsou důležité.

Chodidlo (ploska)

Jak prociťujeme, jak zacházíme se svými chodidly, prozrazuje náš životní styl. Schopnost mít pevné základy, zakotvit v životě a stát na vlastních nohou. Vychází z nich neústupnost, stabilita, stálost a odolnost. Zdravé chodidlo se skládá z dvojité klenby se dvěma mosty a třemi body dotyku se zemí. Naše chodidlo je tedy stabilní a pružná trojnožka.

Chodidla nesou enormní váhu a při sebemenším sklonu k nerovnováze dochází k deformaci kloubu kolene, kotníku, chodidla či dokonce k zatížení trupu (projevy – bolesti kyčelního kloubu, zad, napětí v zátylku či bolesti hlavy).

Ploska snímá terén a vysílá signály do mozku. Ten následně nastavuje napětí svalů trupu a připravuje tělo na další možný pohyb. Ploska má také vliv na termoregulaci. Je třeba věnovat pozornost její denní hygieně, masážím, otužování, ale i vhodné obuvi. Velmi zdravé je i boty sundat a chodit naboso v různých terénech – po trávě, po oblázcích, v písku. Tím probouzíme smysly a nenecháváme plosky jen pasivně zakončovat naše nohy.

Kotník (hlezenní kloub)

Kloub hlezenní je složitý a má vice kloubních plošek. Umožňují nám poměrně dost pohybů nohou – nahoru, dolů, do stran i další kombinace, aby se noha v terénu dobře přizpůsobila a my nespadli. Když nohu cvičíme, je naše reakce na škobrtnutí tzv. „podvrknutí“lepší.  Nohu trénujete, pokud jste naboso či jen v lehké botě. Noha má šanci vnímat svou polohu v prostoru a zapojovat svaly, kterých je na ní mnoho. Pokud si nohu napevno utěsníte do těžké a pevné obuvi, nebude nucena pracovat a „zleniví“. Také vysoké podpatky znemožňují noze svaly zapojit. Dopřejte nohám regeneraci a aktivaci cvičením.

podle www.jogadnes.cz

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode