S jógou proti bolesti

28.09.2016 20:35

S přibývajícím věkem nás začínají čím dál více a častěji bolet záda, klouby. Navštívíme lékaře, ten nám nechá vyhotovit snímek příslušné části těla. Tam se ukážou známky artrózy, jsme odesláni na rehabilitaci, operaci a je nám doporučen „vhodný pohyb“, případně snížení váhy, zlepšení životosprávy. V poslední době lékaři také doporučují jógu. Pokud nám má jóga pomoci k zmírnění nebo odstranění bolesti, musíme ke cvičení přistupovat skutečně jógovým způsobem. To znamená zapojit všechny složky člověka: tělo, mysl, emoce, dech.

Uvědomit si, že k bolesti dochází dlouhodobým špatným držením těla, při kterém se zkracují  a tuhnou svaly příliš namáhané, jiné svaly jsou nezatěžované a ochabují a tento stav se stále prohlubuje. Musíme se souviste starat o správně postavenou páteř, uložení kloubů v kloubních pouzdrech. Dobře provádět pohyby i mimo jógová cvičení. Všímáme si v jakém jsme rozpoložení, zda naše tělo není v napětí z důvodu strachu, starostí. Při emoční zátěži se narušuje spolupráce mezi jednotlivými díly našeho pohybového ústrojí, vyřešení situace, která nás tíží, změna uvažování, zvolnění hektického života přináší i úlevu od bolesti, uvolnění, lehkost.

V józe se protahujeme, posilujeme, uvolňujeme. A to v součinnosti s dechem a při bdělé přítomnosti. Nechce to ani příliš dlouhý čas a jsme schopni si všímat, zda svalové napětí povoluje, jsme schopni vědomě umisťovat dech, tj. energii, uklidnit se, uvolnit. Do mozku se zapíše správný vzorec držení těla a pohybů.

Slýcháváte ode mě „cvičte do hranice bolesti“. Ti pokročilejší z vás, kteří dokážou být pozorní ke svému tělu, mohou cvičit i do mírné bolesti, protože už umí rozpoznat, kdy jim pozice škodí a kdy prospívá.

Často uvolňujeme bederní část zad. A to nejlépe v leže na zádech s pokrčenýma nohama nebo pomocí jemných pohybů v této poloze. Je třeba tuto pozici skutečně procítit, pozorovat bránici, pánev, kyčelní jamky, aby bederní sval, který je uložen hluboko v těle se uvolnil. Velký bederní sval se upíná na obratle bederní páteře a končí na zadní straně stehenní kosti, zajišťuje pohyb kyčelního kloubu a při chůzi masíruje břišní orgány, bránici, a když je stažený omezuje kapacitu břišního dechu, ovlivňuje stabilitu pánve, začnou bolet kyčle, bedra. Pokud je nestabilita v jiné části těla, je bederní sval často stažen, aby stabilitu vyrovnával, proto je důležitá vědomá pozornost do hloubky těla. 

To je příklad, jak komplexně naše tělo funguje, že za bolest většinou nemůže opotřebená kostra, a že jógovým přístupem si můžeme od bolesti pomoci. Znovu doporučuji navštívit stránky https://www.jogavirtual.cz/on-line-kurz/joga-pro-zdrava-zada-10/ , kde právě začal kurz Jóga pro zdravá záda. Bližší informace jsou v článku niže.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode